Naraščanje pomembnosti rednega arhiviranja in varnosti podatkov
Arhiviranje in varnost podatkov v TRONoffice
TRONoffice je zaledna spletna aplikacija za upravljanje šifrantov, financ, materialnega poslovanja ter celovit pregled poslovanja z analizami. Služi kot podpora blagajniškemu sistemu TRONpos. Do TRONoffica lahko dostopamo z uporabniškim imenom in geslom, od praktično koderkoli kjer imamo povezavo z internetom in iz katere koli naprave (osebni, prenosni računalnik, pametne tablice in telefoni). Varnost podatkov je na prvem mestu, zato pri shranjevanju podatkov upoštevamo najmodernejše smernice in standarde.

Pri poslovanju podjetij in zagotavljanju varnosti podatkov, pogosto nastane problem, če podjetje nima sistema za izvajanje varnostnih kopij podatkov. Zavedati se moramo, da je pomembno, da nimamo najbolj občutljivih podatkov shranjenih samo na enem mestu. Glede varnosti je dobro, da ima podjetje, ki gostuje rešitev v oblaku omogočeno dvofaktorsko preverjanje pristnosti. Kot že ime pove, dvofaktorska avtentikacija zahteva, da ob prijavi na spletno mesto navedemo dva podatka. Ko se prijavljamo v spletno mesto vnesemo svoje uporabniško ime in geslo, kot običajno, nato počakamo, da se na naš e-poštni naslov ali telefon pošlje dodatna koda, ki jo moramo vnesti pri vpisu. Ta dodatni korak veliko pripomore k zaščiti, da nam ne morejo vdreti in dostopati do naših podatkov.

Arhiviranje podatkov v oblaku

Strežnik ima samo določeno velikost prostora za shranjevanje in razpoložljivost, ko pa to mejo dosežemo, bomo morali kupiti dodaten strežnik, da povečamo dodaten prostor. Predstavljajmo si na primer, da se približujemo zmogljivosti trenutnih strežnikov. Zdaj si predstavljajmo, da naša marketinška ekipa vodi promocijo, s tem pa podjetje zelo poveča promet. Naši trenutni strežniki že delujejo s skoraj polno zmogljivostjo, kar pomeni, da nimamo razpoložljivosti za te dodatne uporabnike, zato bomo morali za prilagoditev dodatne razpoložljivosti kupiti nov strežnik, kar zahteva čas in denar. Kasneje morda še vedno uporabljamo majhno količino virov iz novega strežnika, vendar večinoma ostanejo neuporabljeni. Ta vrsta razmer je običajna za podjetja s sezonskim prometom ali podjetja, ki rastejo. Z oblakom lahko povečamo ali zmanjšamo zmogljivosti, kadar koli je to potrebno, in plačamo samo za vire, ki jih uporabljamo, zaradi česar je oblak izjemno stroškovno učinkovit. Ena največjih razlik med infrastrukturo v oblaku in lokalno infrastrukturo je ta, da ne upravljamo fizične opreme. To pomeni, da nam ni treba skrbeti za prostor za strojno opremo, njeno napajanje ali hlajenje. Ti stroški so pogosto pozabljeni, vendar se lahko hitro povečajo. Glede na to, koliko strežnikov potrebuje podjetje, je treba najeti dodaten prostor za to strojno opremo. Napajanje in hlajenje infrastrukture je naloga, ki se izvaja 24 ur na dan. Z oblakom teh dodatnih stroškov nimamo (Executech, 2021).

Arhiviranje podatkov, je pomemben del upravljanja življenjskega cikla podatkov, ki nam omogoča, da ohranimo vse pomembne informacije. Arhiviranje podatkov lahko pomaga skrbnikom in končnim uporabnikom, da preprosto najdejo datoteke, na hiter in učinkovit  način. Varnostna kopija podatkov je kopija podatkov, ustvarjena z namenom zaščite in obnovitve podatkov. Varnostne kopije podatkov vsebujejo ključne informacije, potrebne za hitro obnovo med izgubo podatkov ali drugimi nesrečami. Podatkovni arhiv vsebuje podatke, ki se hranijo z namenom dolgoročnega shranjevanja informacij. Podatkovni arhivi pogosto hranijo redko dostopne podatke, ki niso kritični za obnovitev ali potrebni za neprekinjeno poslovanje. Arhiviranje podatkov je pogosto ustvarjeno kot del celotnega programa za upravljanje življenjskega cikla podatkov. Organizacije ustvarjajo pravilnike o arhiviranju podatkov, postopek pa je nato popolnoma avtomatiziran s programsko opremo za arhiviranje (Cloudnetapp, 2021).


Robustna varnost podatkov 

Zakaj je shranjevanje v oblaku tako varno? Prvič, strežniki se nahajajo v skladiščih, do katerih večina delavcev nima dostopa. Drugič, datoteke, shranjene na strežnikih v oblaku, so šifrirane. To pomeni, da so kodirane, zaradi česar je dostop kibernetskih kriminalcev veliko težji.

TRONoffice uporablja protokol HTTPPS (Hypertext Ttransfer Protocol Secure), ki uporablja protokol SSL/TLS za šifriranje komunikacij, tako da napadalci ne morejo ukrasti podatkov. SSL/TLS tudi potrjuje, da je strežnik spletnega mesta tisti, za katerega trdi,da je, kar preprečuje lažno predstavljanje. To ustavi več vrst kibernetskih napadov. S HTTPS so podatki med prenosom šifrirani v obe smeri: gredo do izvornega strežnika in prihajajo iz njega . Protokol zagotavlja varnost komunikacije , tako da zlonamerne osebe ne morejo opaziti, kateri podatki se pošiljajo. Zato uporabniških imen in gesel ni mogoče ukrasti med prenosom, ko jih uporabniki vnesejo v obrazec. Če morajo spletna mesta ali spletne aplikacije uporabnikom poslati občutljive ali osebne podatke (na primer podatke o bančnem računu), šifriranje ščiti tudi te podatke (Cloudflare, 2022).

 Varnostno kopiranje in obnovitev 

Ker so vsi podatki shranjeni v oblaku, je varnostno kopiranje in obnavljanje istih podatkov razmeroma veliko lažje, kot je shranjevanje istih v fizični napravi. Večina ponudnikov storitev v oblaku je običajno dovolj usposobljena tudi za obdelavo podatkov, zato je celoten postopek varnostnega kopiranja in obnovitve veliko enostavnejši od drugih tradicionalnih načinov shranjevanja podatkov. Trenutni trend je, da uporabniki predajajo podatke v zunanje izvajanje ponudniku storitev, ki imajo dovolj prostora za shranjevanje z nižjimi stroški shranjevanja. Uporabi se varen in učinkovit protokol za shranjevanje, ki zagotavlja zaupnost in celovitost shranjevanja podatkov. Ta protokol deluje z uporabo konstrukcije kriptografije eliptične krivulje in uporablja posebna zaporedja shranjevanja za potrditev celovitosti podatkov (Spoorthy s soavtorji, 2014, str. 309-310).

Naraščanje pomembnosti rednega arhiviranja in varnosti podatkov
IztokTili 19 april, 2022
DELITE TO OBJAVO
OZNAKE
ARHIV


Postopek pridobitve namenskega digitalnega potrdila za davčno potrjevanje računov